Voorbeelden van weblectures van andere onderwijsinstellingen

Gepubliceerd op

In pyjama op de bank, met de laptop op schoot college volgen aaneen van de beste universiteiten ter wereld? Het kan en het kost niets: in hun zoektocht naar topstudenten en naamsbekendheid plaatsen steeds meer universiteiten hun colleges op het internet.

Op iTunes U, het educatieve kanaal van de bekende multimediaspeler, kun je colleges vinden van een stuk of twintig universiteiten als Cambridge en MIT. Eén nadeel: je moetde lectures een voor een downloaden, dus even rondkijken is er niet bij.

Direct rondkijken in een weblecture kan wel bij concurrent Academic Earth, dat alleen de Amerikaanse crème de la crème – Yale, Harvard – een podium biedt. Kwaliteit verzekerd,al is het aanbod daardoor wel minder groot. De lezingen zijn gesorteerd naar universiteit, docent en vak en er zijn zelfs korte playlists met colleges rond één onderwerp, zoalsde financiële crisis en de liefde. Het populairste vak? Lineaire algebra.

YouTube Edu is iets minder stoffig. De educatieve tak van de populaire videosite geeft universiteiten een eigen kanaal waarop ze opnames van colleges, maar ook van sportwedstrijden of afstudeerceremonies kwijt kunnen. Erg overzichtelijk is het allemaal niet, maar divers is het wel.

Dat geldt ook voor de site van het jaarlijkse TED-congres. De meeste sprekers houden zich aan de thema’s techniek, entertainment en design, maar je vindt er ook video’s van Richard Dawkins over atheïsme of van Bill Gates over ontwikkelingswerk.

Zie ook: